18 juli 2016

BIOGRAFIE

ZANGDOCENT

Ik ben zangeres geworden omdat zingen me tegelijk het grootste gevoel van vrijheid geeft, alswel van verbondenheid. Daarnaast is wat mij betreft de stem het mooiste instrument, omdat het zo persoonlijk is. Zingen daagt me uit om heel open te zijn.

Al bijna 20 jaar geef ik met veel plezier zanglessen in Zwolle. Uit ervaring weet ik hoe spannend het is om je stem te laten horen en hoe moeilijk het is om ontspannen voor publiek te kunnen staan. Door me te focussen op de inhoud en de muziek kan ik genieten van zingen. Ik probeer mijn leerlingen dit ook bij te brengen en daarnaast de mogelijkheden die hun stem heeft ten volle te benutten. Op zoek gaan naar je volle stem en die met gemak te laten klinken is een van de hoofddoelen in mijn zanglessen.

Je bent ook van harte welkom als je zangles wilt volgen om beter te herstellen van covid of longproblemen. Dankzij ademoefeningen ben ik een aantal jaar geleden van mijn astma-klachten af gekomen, dus uit ervaring weet ik dat er voordeel te behalen is voor je gezondheid.

Ik vind het leuk en belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen op het gebied van zang en muziek. Daarom blijf ik cursussen en workshops en zanglessen volgen. Dankzij EVTS en nascholing heb ik me verschillende zangstijlen eigen gemaakt.

Mijn ( privé zangles ) lespraktijk is in Zwolle. Ik heb daarnaast ruime ervaring in het lesgeven op muziekscholen, aan groepen, kinderen, koren en het instuderen en op de planken brengen van musicals.

Regelmatig heb ik een groepsles waarin we meerstemmig a capella zingen. Lijkt je het leuk om mooie muziek in een groepje te zingen, bel of email me dan.

Mijn muzikale belangstelling is breed en hoewel ik zelf het liefst volksmuziek zing en als klassiek zangeres ben opgeleid, sta ik open voor alle muziekstijlen.

2019 - 2022 Klassieke zangles bij Marjan Kuiper

2013 - 2021 Koordirigent bij Kachol Lawan, Joods Koor in Zwolle

2017 - 2019 Meerjarige Dirigenten Opleiding in Utrecht

2014 Workshop Jiddische zang bij Efim Chorney en Susan Gherghus.

2011 Jiddische zangles bij Lucette van de Berg

2010 Workshop Jiddische zang bij Efim Chorney en Susan Gherghus

2012-2013 Zingen met power, belten, sound (1 en 2) Nascholing voor zangdocenten bij Jolande Geven en Ineke van Doorn

2005-2009 Privé zangles bij Carolyn Watkinson

2006-2009 Coachings van Jaap Dieleman

2006 EVTS ( Estill Voice Training System ) Level 1 en 2 bij Kerrie Obert

2005 Masterclass Michael Chance

2001-2005 ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Afdeling Zang Klassiek (diploma 2005)

 

ZANGERES/MEZZOSOPRAAN

Mijn kwaliteiten liggen in de warme klank van mijn stem, mijn podiumuitstraling en mijn brede muzikale belangstelling. Het liefst zing ik oude muziek of volksmuziek zoals bijvoorbeeld Jiddische liederen.  Sinds 1998 heb ik in verschillende ensembles opgetreden door heel Nederland. Voor het laatst in 2021 met Lux Vocaal Ensemble, een professioneel vrouwenkoor.

Momenteel heb ik een programma met Jiddische en Sefardische volksliederen en een programma met diverse volksliederen samen met gitarist en pianist Riemer den Ouden.